Мисија на ФУСМ

ФУСМ е исправена пред исклучително значаен предзвик, а тоа е што помасовно вклучување на учениците од основните и средните училишта во македонија во организиран систем на натпревари од училишно, преку општинско, зонско, регионално па до национално ниво.

Најдобрите екипи на државните натпревари се
поддржуваат за учество на европски и светски првенства. Ваквите натпреварувања се незамелнива основа за
развој на целокупниот врвен и масовен спорт во државата.

Стратешки парнери

Активности

ФУСМ организира натпреварувања во 20-тина индивидуални и колективни спортови на различни нивоа општинско, зонско, меѓу-зонско (регионално), државно (национално) и меѓународно ниво, во кои годишно се вклучуваат над 60 илјади ученици и околу 800 наставници-тренери по физичко и здравствено образование од основните и професори-тренери по спорт и спортски активности од средните училишта во фудбал, футсал, кошарка, ракомет, одбојка, атлетика, кајак, карате, тенис, борење, шах, скијање, куглање, пинг-понг, стрелаштво, џудо, гимнастика и други спортови, од основните и средни училишта низ државата и училиштата со учениците со посебни потреби, без оглед на етничките, родовите и другите разлики кои постојат меѓу нив.

Меѓународна соработка

ФУСМ е членка на Светската федерација (ISF) и Европската федерација (ESSF) за училишен спорт учествувајќи на бројни натпреварувања на европско и светско ниво во разни спортови на кои наши училишни клубови постигнувале завидни резултати.

Воедно ФУСМ бил организатор на неколку меѓународни училишни спортски манифестации за чија организација добивала пофалби од европската и светската федерација чии челници неколку
пати гостувале во нашата држава.

Scroll to Top